Preventie van COPD

Anders dan bij sommige andere ziektes, heeft COPD een klare oorzaak en een bijna onfeilbare weg naar preventie. De enorme meerderheid van de gevallen zijn direct gerelateerd aan het roken van sigaretten, en de beste manier om COPD te voorkomen is om nooit te roken of te stoppen met roken.

Indien u al lang rookt kunnen deze eenvoudige beweringen niet zo eenvoudig lijken, vooral als u reeds getracht hebt te stoppen — een, twee of meerdere keren ervoor. Maar het is van kritisch belang om een rookstop programma te vinden dat u kan helpen deze gewoonte voor goed af te schaffen. Het is uw beste kans om de schade aan uw longen te voorkomen.

Beroepsmatige blootstelling aan chemische dampen en stof is een andere risicofactor voor COPD. Indien u met dit type van longirritantia werkt, bespreek dan met uw supervisor de beste weg om uzelf te beschermen, zoals het dragen van een masker bijvoorbeeld.

Roken veroorzaakt niet enkel COPD, maar ook andere dodelijke ziektes, waaronder longkanker, blaaskanker, mondkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, hartinfarcten, beroertes, vaatlijden.

Kijk ook eens naar de lijst van beroemde mensen die stierven aan de gevolgen van roken .