Longembolie

Een longembolie is het afsluiten van een slagader in de longen door een voorwerp of substantie dat van een andere plaats in het lichaam met het bloed werd meegevoerd. Als dit voorwerp komt vast te zitten in een slagader in de longen kan de bloedtoevoer hierdoor afgesloten worden.

De belangrijkste oorzaak van een longembolie is een diepveneuze trombose (DVT): het ontstaan van bloedklonters, meestal in de benen, die via de bloedstroom in de longen terecht kunnen komen. Men noemt dit ook wel economy class syndroom omdat dit al eens voorkomt op lange vluchten met weinig plaats om de benen te bewegen.

 • Oorzaak
  De belangrijkste oorzaak van longembolie is een diepveneuze trombose, waarbij een bloedklonter in de bloedvaten van de longen vast komt te zitten.
 • Symptomen
  De symptomen van longembolie beginnen plots: kortademigheid, snelle ademhaling, borstpijn, hoest (met bloed), flauwvallen en soms zelfs plotse sterfte.
 • Diagnose
  De diagnose van een longembolie wordt gesteld met een contrast angiogram met CT-scan. Met een bloedtest kan men vrij correct een longembolie uitsluiten.
 • Behandeling
  De behandeling van longembolie is meestal dringend en bestaat uit het oplossen of het chirurgisch verwijderen van de klonter en het voorkomen van verdere klontervorming.