Longembolie

Een longembolie is het afsluiten van een slagader in de longen door een voorwerp of substantie dat van een andere plaats in het lichaam met het bloed werd meegevoerd. Als dit voorwerp komt vast te zitten in een slagader in de longen kan de bloedtoevoer hierdoor afgesloten worden.

De belangrijkste oorzaak van een longembolie is een diepveneuze trombose (DVT): het ontstaan van bloedklonters, meestal in de benen, die via de bloedstroom in de longen terecht kunnen komen. Men noemt dit ook wel economy class syndroom omdat dit al eens voorkomt op lange vluchten met weinig plaats om de benen te bewegen.

  • Oorzaak
    De belangrijkste oorzaak van longembolie is een diepveneuze trombose. Een DVT kan leiden tot het afbreken van een bloedklonter in de bloedbaan die vast komt te zitten in de longslagaders
  • Symptomen
    De symptomen van een longembolie beginnen zeer snel: kortademigheid, snelle ademhaling, borstpijn, hoest (met bloed), lichthoofdigheid en flauwvallen. Soms kan plotse sterfte optreden.
  • Diagnose
    De gouden standaard om een longembolie te diagnosticeren is een contrast angiogram met CT-scan. D-dimeer bepaling in het bloed kan vrij correct een longembolie uitsluiten, maar niet aantonen.
  • Behandeling
    De behandeling van een pulmonaire embolie is meestal dringend. Met medicijnen wordt getracht verdere klontervorming te voorkomen. In erge gevallen wordt de klonter chirurgisch verwijderd of met medicijnen opgelost.