Longontsteking

Een longontsteking of pneumonie is een inflammatoire aandoening van de long die de voornamelijk de longblaasjes (alveoli) aantast. Een longontsteking wordt meestal veroorzaakt door een infectie met een virus of een bacterie. Minder vaak door schimmels, parasieten, als reactie op medicijnen of door auto-immune aandoeningen.

Longontstekingen komen zeer vaak voor: vooral kinderen jonger dan 2 jaar en bejaarden zijn het slachtoffer en de ziekte komt vaker voor in ontwikkelingslanden. Rokers hebben een grotere kans op het ontwikkelen van longontsteking dan niet-rokers.

Men maakt een onderscheid tussen community acquired en hospital acquired pneumnonia: longontsteking opgelopen buiten of in het ziekenhuis.

Hospital acquired pneumonia is een belangrijke complicatie van een ziekenhuisopname. Meestal gaat het in deze gevallen om atypische ziekteverwekkers.

Elk jaar krijgen ongeveer 450 miljoen mensen een longontsteking en de aandoening is verantwoordelijk voor meer dan 4 miljoen doden per jaar of 7% van alle sterfgevallen.

  • Oorzaken
    De belangrijkste oorzaak van longontsteking is een bacteriƫle of een virale infectie. Bij mensen met lage afweer soms ook door een schimmelinfectie.
  • Symptomen
    De ernst van de symptomen van longontsteking varieert sterk. Meestal treden koorts, hoesten (al dan niet met bloed), kortademigheid en algemene malaise op.
  • Diagnose
    De diagnose van longontsteking wordt gesteld aan de hand van de symptomen en de klinische bevindingen, aangevuld met radiografie.
  • Behandeling
    Longontsteking wordt behandeld met antibiotica. In ernstige gevallen en bij risicopatiƫnten kan een hospitalisatie aangewezen zijn.