Pulmonale hypertensie

Een normale bloeddruk in de longslagaders is veel lager dan de bloeddruk in de grote lichaamscirculatie en ligt rond de 15mm Hg (voor de gemiddelde longbloeddruk). Bij gezonde longen wordt de bloeddruk in de longen alleen verhoogd bij verhoogde zuurstofnood van het lichaam, zoals bij een inspanning.

Bij mensen met pulmonale hypertensie, pulmonaire hypertensie of longhypertensie verhoogt de bloeddruk in de longen zonder lichamelijke inspanning uit te voeren. Door deze hoge bloeddruk, heeft de rechterkant van het hart meer moeite om de longen van bloed te voorzien, waardoor de rechter hartkamer zich vergroot. Men spreekt van pulmonale (arteriƫle) hypertensie bij een gemiddelde longbloeddruk die hoger ligt dan 25mm Hg in rust.

Pulmonale is een zeldzame aandoening die op alle leeftijden kan voorkomen, maar komt gemiddeld gezien wat vaker voor bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar, na een zwangerschap.

  • Oorzaak
    Longhypertensie wordt naargelang de oorzaak ingedeeld in 5 categorieƫn. Verschillende longaandoeningen en andere ziektes kunnen leiden tot longhypertensie, maar soms kan er geen oorzaak gevonden worden.
  • Symptomen
    Longhypertensie wordt gekenmerkt door kortademigheid, pijn op de borst, niet produktieve hoest en vermoedheid. Het is een progressieve ziekte die steeds erger wordt.
  • Diagnose
    De diagnose van pulmonale hypertensie kan zeer moeilijk te stellen zijn. Het inbrengen van een katheter die de druk meet in de longslagaders geeft defintief uitsluitsel.
  • Behandeling
    De laatste jaren werden enkele nieuwe medicijnen ontwikkeld voor de behandeling van longhypertensie. Met hartchirurgie kan men de bloeddruk in de longcirculatie verlagen maar dit heeft ernstige bijwerkingen.