Longkanker Symptomen
Longkanker heeft in de beginfase geen symptomen. Het is pas als de ziekte verder gevorderd is dat ziektetekens tot uiting komen. Helaas zijn er dan vaak al uitzaaiingen.
De volgende symptomen komen vaak voor bij longkanker:
- Hoest die niet weggaat
- Ophoesten van bloed (hemoptysis)
- Kortademigheid
- Onverwacht gewichtsverlies
- Luchtweginfecties
- Pijn op de borst
- Heesheid
- Depressie
- Moeheid, vermoeidheid
- Piepende ademhaling
- "Trommelstokvingers": verdikte uiteinden van de vingers en bolstaande nagels door zuurstoftekort
- Hoofdpijn
- Pijn in de botten
- Koorts
Na het stellen van de diagnose van longkanker blijkt vaak dat er al maanden milde symptomen aanwezig waren, maar dat het niet nodig werd geacht om naar een arts te gaan.
Complicaties
In verder gevorderde gevallen kunnen bijkomende klachten optreden. De tumor groeit en kan drukken op andere structuren, zoals luchtwegen of zenuwbanen (Horner syndroom). Bij druk op een luchtweg kan het ademen moeilijker worden.
Paraneoplastisch syndroom is het voorkomen van ziektetekens bij kanker die niet direct aan de kankercellen te wijten zijn, maar aan hormonale factoren of aan een immuunreactie van het lichaam. Dit wordt vrij vaak gezien bij longkanker en kan zich uiten als het syndroom van Cushing, hypercalcemie en spierzwakte (door polymyositis of Lambert-Eaton syndroom).
Pleurale effusie of borstvliesuitstroming is het fenomeen waarbij vocht wordt opgehoopt tussen de longen en de borstkas. Pleurale effusie zorgt voor kortademigheid.
Metastasen of uitzaaiingen komen vaak voor bij longkanker. Meestal zaaien longkankers uit naar de botten , hersenen, lever of bijnieren. Dit geeft bijkomende symptomen van kanker in de betreffende organen.
Helaas loopt longkanker meestal slecht af: de sterftecijfers zijn zeer hoog. Indien de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de prognose beter.